Son Servera. Església de Sant Joan Baptista. Llit

FITXA DE BENS MOBLES

Ñ1I2355 LLIT DE LA MAREDEDÉU MORTA DE LA PARROQUIAL DE SON SERVERA

Llit emprat per a muntar l’escenografia de la Marededéu d’agost. Està realitzat en fusta pintada de color gris clar i amb els nombrosos motius decoratius ressaltats en daurat. Se sosté sobre quatre potes corbades. El capçal està configurat per una post de perfil corbat, rematada per un medalló amb l’anagrama de la Marededéu coronat per una creu. Completa el capçal una estructura de quatre pilars que sostenen una cornisa, al centre de la qual hi ha un arc de mig punt amb una corona i un angelet a banda i banda. Als peus del llit apareixen dos suports en cada un dels quals se situa la figura d’un àngel. Aquests dos angelets presenten cabells enrinxolats, ales desplegades de plomes negre i vermelles i túnica verda i blanca. Per la posició dels seus braços, sembla que sostenien un dosser que cobria el llit. A més, el llit compta amb una barres que es poden amagar dintre de l’estructura i que servien per dur la imatge en processó.

 

PLAÇA DE SANT JOAN, 3 (ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT JOAN BAPTISTA)

SON SERVERA

 

General

Objectes: LLIT DE LA MAREDEDÉU MORTA

Seccions: MOBILIARI

Autors: ANÒNIM

Tècniques: FUSTERIA; ESCULTURA POLICROMADA; DAURAT; POLICROMIA

Suports: FUSTA I TELES ENCOLADES

 

Mides i marques

Alt: 242

Llarg: 202

Ample: 103

Descripció i ubicació: A l’arc que remata el capçal veiem la següent inscripció: «Assumpta est Maria in coelum».

 

Intervencions

Estat actual: REGULAR

Observacions: En general, presenta una capa de brutícia superficial. El daurat està en bones condicions, tret d’algunes zones on s’ha desgastat pel fregament amb altres objectes. La pintura també està en bon estat, encara que en algunes zones hi ha petites llacunes i s’observa que en les unions de la fusta hi ha despreniments a causa del moviment natural de contracció i dilatació que pareix el suport. Existeixen focus de taques de cera que alteren la superfície del llit.

Recomanades: Neteja superficial, eliminació dels elements de metall i substitució per d’altres realitzats amb materials neutres, restauració de les llacunes i emmagatzematge adient. Control anual de l’estat de conservació, especialment de l’atac biològic.

Realitzades: No estan documentades, tot i que s’observen diverses capes de policromia.

 

Administració

Nº Inventari: MDM 0007

 

Varis

Ubicació topològica: COR

Data de presa de dades: 08/01/04

 

Responsabilitat de la fitxa: Consell de Mallorca

Redacció inicial: 20/08/04

Publicació: 01/10/21