Santa Maria

Fotografía de J. Ferrà

FITXA DE BÉNS MOBLES

Ñ1I2383 MAREDEDÉU MORTA DE LA PARROQUIAL DE SANTA MARIA

Imatge de la Marededéu jacent, amb les parpelles closes i les mans juntes sobre el pit en actitud de concentració i de pregària. Vesteix un mantell blau marí, cobert per uns motius en relleu que representen estels amb un capet d’àngel al mig. A més, la vora del mantell presenta una franja daurada amb motius en relleu que alternen els colors verd i vermell i que simulen pedres precioses. En algunes zones queden parcialment visibles les voltes del mantell que són de color verdós. Sota el mantell, la Verge vesteix una túnica vermella, amb un ric estampat de motius florals daurats disposats formant una xarxa. Finalment, s’ha d’assenyalar que la Marededéu duu un cobricap daurat que li emmarca el rostre. la corona, realitzada en fusta, també està ricament decorada amb motius que repeteixen els dels vestits (pedres precioses, capets d’àngels). Està constituïda per un semicercle de fusta, que combina els raigs rectes amb d’altres d’ondulants, amb una diadema rematada per flors de lis. La imatge presenta els peus nus.

 

CARRER JOAN VIC, 1 (ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA MARIA)

SANTA MARIA DEL CAMÍ

 

General

Objectes: MAREDEDÉU MORTA

Seccions: ESCULTURA

Autors: GASPAR GENER II

Època (descripció): 1595

Època (classificació): s. XVI (2ª meitat)

Tècniques: DAURAT; TALLA POLICROMADA

Suports: FUSTA

 

Intervencions

Estat actual: BO

Realitzades: Aquesta imatge ha estat restaurada l’any 2003 pel restaurador José María Pardo Falcón en el marc del conveni entre el Consell de Mallorca i el Bisbat.

Segons Josep Capó, a partir del segle XIX, la imatge havia estat restaurada en diverses ocasions (vegeu CAPÓ, J, «Patrimoni artístic de les esglésies de Santa Maia del Camí, a BSAL, 822-823, 1975, pàg. 467).

 

Administració

Nº Inventari: MDM 0032

 

Varis

Bibliografia:

AA.VV. Guia dels pobles de Mallorca. Santa Maria del Camí. Palma: Hora Nova SA, 2000, pàg. 45.

CAPÓ, J. «Patrimoni artístic de les esglésies de Santa Maia del Camí, a BSAL, núm. 822-823, 1975, pàg. 467.

CARBONELL, Marià. «Gener, Gaspar», a Gran Enciclopèdia de la Pintura i l’Escultura a les Balears, volum 2, Palma: Promomallorca, pàgs. 258-259.

CARBONELL, Marià. Art de cisell i de relleu. Escultura mallorquina del segle XVII. Palma: Olañeta, 2002, pàg. 84.

SALVÀ MERCADAL, Gabriel. Estudio histórico de la iglesia parroquial de Santa Maria del Camí. Santa Maria del Camí: Miramar, 1998.

Data de presa de dades: 03/08/04

 

Responsabilitat de la fitxa: Consell de Mallorca

Redacció inicial: 2004

Publicació: 01/08/20